В Держмитслужбі похвалили уряд за 13% надбавки на імпорт

Четвер, 9 квітня 2009, 20:00

Голова державної митної служби Анатолій Макаренко заявив, що після скасування 13% надбавки на імпорт товарів, спостерігається пожвавлення зовнішньо-економічних операцій.

Про це він повідомив на брифінгу у Кабінеті міністрів, повідомляє прес-служба уряду.

Голова держмитслужби відзначив, що перед введенням цієї надбавки на окремі групи товарів відбулося "так зване ввезення "ажіотажного" імпорту", і середньоденні показники ввезення товарів зросли у 2,5 рази.

Але, як підкреслив Макаренко, після запровадження 13-відсоткової надбавки відбулося  зменшення імпорту у 7 разів  на ці товари. До того ж, у  6 разів скоротилися суми перерахувань до державного бюджету за митне оформлення товарів.

"Тільки за 18 днів існування цільової надбавки втрати Державного бюджету склали 406 млн. грн. За цей же період, оскільки кошти від введення 13-відсоткової надбавки спрямовувалися до спеціального фонду держбюджету, ми отримали 52 млн. грн.",- повідомив він.

Макаренко наголосив, що державна митна служба, виконуючи постанову уряду про скасування цієї надбавки, діяла законно.

Він підкреслив, що держмитслужба виконувала статтю 55 Закону України "Про Кабінет Міністрів", згідно з якою розпорядчі документи Уряду, що містять інформацію з обмеженим доступом, приймаються до виконання негайно.

"І як тільки державна митна служба отримала постанову Кабінету міністрів щодо скасування цільової надбавки  до переліку певних товарів, ця постанова була виконана згідно з 55 статтею", - зазначив Макаренко.