Експортерам доведеться продавати половину валютної виручки?

Четвер, 9 квітня 2009, 18:19

Комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності рекомендує парламенту ввести обов'язковий продаж 50% валютного виторгу експортерами.

Про це йдеться в повідомленні Асоціації українських банків, повідомляє агентство "Українські новини". 

"Комітет вирішив винести законопроект (№3585) з урахуванням поправок і пропозицій на розгляд парламенту в другому читанні", - сказано в повідомленні.

Цей законопроект передбачає, серед іншого, жорсткість вимог щодо строку повернення валютного виторгу в Україну після експорту товарів і послуг з 180 днів до 90 днів, а також введення спрощеного порядку рефінансування банків для підтримки їхньої поточної ліквідності.

АУБ зазначає, що комітет урахував пропозиції асоціації щодо продовження до 2013 року мораторію на оподатковування доходів від депозитів, щодо вдосконалення порядку формування банками страхових резервів у податковому обліку, спрощеного списання безнадійної заборгованості за рахунок страхових резервів.

"Крім цього, враховано пропозиції АУБ щодо визначення мінімального розміру капіталу в національній валюті й збереження за банками дозволів НБУ на здійснення певних видів операцій за умови ведення ними беззбиткової діяльності й виконання нормативу адекватності капіталу", - сказано в повідомленні.

За оцінками АУБ, законопроект №3585 буде внесений на розгляд Ради в другому читанні найближчим часом.

19 лютого Рада прийняла цей законопроект (автор - депутат Юрій Полунєєв від фракції Блоку Юлії Тимошенко) у першому читанні.

З 1 квітня 2005 року Кабінет міністрів і Національний банк скасували обов'язковий продаж 50% валютного виторгу експортерами.