Україна поки справляється із зовнішнім боргом

Четвер, 9 квітня 2009, 09:14

Ситуація з обслуговуванням зовнішнього боргу України контрольована і керована.

Про це заявив заступник Міністра фінансів Андрій Кравець, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"Ми керуємо цим процесом в тому плані, що повністю всі свої зобов'язання держава виконує своєчасно і в повному обсязі", - сказав він.

Кравець відзначив, що обсяг зовнішнього боргу України становить лише 20% від ВВП, у той час як згідно Бюджетного кодексу встановлені граничні обсяги боргу в 60%.

"Зараз немає ніяких підстав говорити про те, що у нас значні обсяги боргу. Борг, який був зроблений в минулі періоди, обслуговується", - підкреслив він.

Заступник міністра вважає позитивним сигналом для України і те, що спреди на українські євробонди, які в останні місяці на світових біржах були надзвичайно високими, знизилися на 10-15 пунктів.

На його думку, це свідчить про те, що міжнародні фінансові організації не вбачають загрози щодо погашення Україною зовнішнього боргу.

"2009 рік є надзвичайно складним щодо обслуговування і погашення зовнішнього боргу. Але всі платежі, погашення, сплати відсотків сплачуються абсолютно вчасно, і зараз ні інвестори, ні МВФ, ні Світовий банк не вбачають ніякої загрозливої ситуації", - відзначив він.

Як повідомлялося, станом на 28 лютого 2009 року державний та гарантований державою борг України становив 184 539 521,91 тис. гривень або 23 966 171,70 тис. доларів.