Чорний список "податкових оаз" ліквідовано

Середа, 8 квітня 2009, 08:45

Останні "податкові оази" з чорного списку Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) оголосили згоду дотримуватися у майбутньому світових стандартів і надавати відповідну інформацію про неплатників податків.

Про це у вівторок заявив генеральний секретар ОЕСР Анхель Гурія, повідомляє Deutsche Welle.

"Останні чотири країни, які ще значилися у чорному списку "податкових оаз" ОЕСР, нарешті, можна викреслити. Коста-Ріка, Уругвай, Малайзія та Філіппіни погодилися на міжнародну інформаційну співпрацю з питань податкових злочинів", - сказав він.

Як відомо, нещодавно ОЕСР на вимогу країн "великої двадцятки" оприлюднила "чорний", "сірий" і "білий" списки країн, залежно від їхньої готовності до співпраці у податкових питаннях.

"Чорний" список включав країни, які відмовлялися розголошувати банківську таємницю попри підозру в ухилянні від сплати податків.

До "сірого" списку входять країни, які вже висловили готовність співпрацювати, але ще не підписали відповідну угоду з ОЕСР. Серед них, зокрема, Австрія, Бельгія, Люксембург, Швейцарія та Ліхтенштейн.

Таким чином зроблено ще один важливий крок у досягненні мети, яку поставили перед собою країни "великої двадцятки" на саміті у Лондоні - усунути "податкові оази" і надати банківській таємниці нового значення.