Україна продовжить недобирати законтрактований російський газ?

Вівторок, 21 квітня 2009, 17:48

У Секретаріаті президента прогнозують, що в другому кварталі Україна також не вибере законтрактовані обсяги російського газу.

Про це заявив уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"Те, що Україна не вибирає законтрактованих обсягів газу, має під собою підстави економічні та фінансові також", - зазначив він.

"Те, що в другому кварталі також буде складно вибрати законтрактовані обсяги газу - здогадатися нескладно. Хотілося б вірити , що НАК "Нафтогаз України" отримає достатню підтримку від українського уряду для того, щоб в спокійній атмосфері врегулювати всі питання", - сказав Соколовський.

За його словами, це свідчить про те, що договір 19 січня про постачання газу був укладений поспішно і те, що він з моменту підписання не виконується по всіх пунктах, вимагає його вдосконалення.

"Це нормальна дипломатична практика, це нормальна практика співробітництва на будь-якому ринку, тим більше енергетичному. Я вірю в те, з російською стороною за нинішніх обставин, коли є потепління між "Газпромом" і "Нафтогазом", вдасться досягти відповідних домовленостей і закріпити їх юридично, з тим, щоб уникнути будь-яких спорів, зайвих прохань, звернень або попереджень, які мали місце в останні дні", - додав він.

Соколовський також повідомив, що за інформацією, отриманою ним від міністра палива та енергетики Юрія Продана, переговори щодо змін у тому числі обсягів законтрактованого газу в даний час ведуться між НАК "Нафтогаз" і "Газпромом".

Як відомо, раніше Соколовський заявив, що ВАТ "Газпром" повідомив НАК "Нафтогаз України" про факт порушення контракту на поставку природного газу з-за його недобору в березні та можливості виставлення штрафних санкцій.

У свою чергу, прем'єр-міністр Росії Володимир Путін заявляв, що Росія відмовилася від штрафних санкцій у відношенні Києва за недобір газу, з огляду на предбанкротний стан України.

Крім того, "Газпром" попередньо погодився скоротити обсяги газу, що поставляється до України в 2009 році, з 40 до 33 млрд. кубометрів.