Вуглеводні врятують бюджет

Вівторок, 14 квітня 2009, 15:45

Для того, аби під час фінансової кризи поповнити держбюджет, державі необхідно активніше продавати ліцензії на видобуток вуглеводнів.

Про це на прес-конференції заявив гендиректор СП "Полтавська газонафтова компанія" (інвестпроект британської компанії JKX Oil & Gas Plc) Тимофій Каунов.

"Щоб наповнити бюджет, не треба продавати "Укртелеком". Вже з одного лише продажу ліцензій держава отримає чималі кошти. Крім того, держава зароблятиме, отримуючи податки", - заявив він.

За підрахунками "Полтавської газонафтової компанії", за 2008 рік вона сплатила 400,2 мільйона гривень податку. Тобто щодня держава отримувала більш ніж 1,1 мільйона гривень.

"Держава неефективно використовує власні природні ресурси. Вона має ліцензії на основну кількість вуглеводнів, але не хоче ними ділитися. Жодної ліцензії за останній час продано не було. Та й пропонують ліцензії на якісь дрібниці, справді цікавих пропозицій нема", - розповів Каунов.

За словами гендиректора "Полтавської газонафтової компанії", навіть ті обсяги, які компанія свого часу отримала від держави за ліцензією, є "мізерними".

За минулий рік компанія видобула майже 178 тисяч тон нафти та 439,3 мільйона кубометрів газу. За нафту разом із ПДВ було отримано 747,7 мільйона гривень, за газ - майже 510 мільйонів гривень.

Гендиректор "Полтавської газонафтової компанії" відзначив, що 2008 року вона пробурила 9 нових свердловин. При цьому обсяги пошуково-розвідувального буріння склали 24,5 тисячі метрів, а обсяг геологорозвідувальних робіт - 154,8 мільйона гривень.

У той же час, Каунов висловив сумнів щодо доцільності організації спільного видобутку з державою.

"Приватному інвестору договір про спільний видобуток не дає ніяких гарантій. Я, наприклад, не вірю "Укргазвидобуванню", та й ніхто не вірить, бо вони свої зобов'язання не виконують", - пояснив свою позицію топ-менеджер.

"Потрібен нормальний договір європейського типу про спільний розподіл видобутку", додав він.