Експерт: Україні варто обмежити приватизацію землі

Неділя, 8 березня 2009, 14:39

Надмірна концентрація землі в приватній власності може призвести до порушення ментальних особливостей українців.

Так вважає академік НАН України, директор Інституту економіки та прогнозування Валерій Гєєц, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

За його словами, сьогодні в Україні склалася ситуація характерна для колоніальних країн, коли деякі компанії володіють 125, 120, 150 тис. гектарів землі на основі оренди.

Сумарно, за його підрахунками, ця цифра складає 1,1 млн. гектарів.

У той же час, нагадує вчений, земля в усьому світі має не тільки економічне, але і соціальну функцію: вона пов'язує життя населення і розвиток територій, а латифундії це знищують.

Він також додав, що соціологічний моніторинг Інституту соціології НАН України демонструє тенденцію збільшення кількості противників приватизації землі в Україні.

"Якщо згадати, звідки ми з вами, то близько 40% людей, які беруть участь в опитуваннях, народилися і пов'язані з селом. І якщо процеси концентрації будуть проходити дуже швидко, це може призвести до неприродного порушення ментальних особливостей українства ", - відзначив вчений в інтерв'ю виданню "Зеркало недели".

Вчений підкреслює, що держава не повинна забувати про соціальні функції землі, інакше потрапить в один ряд з колоніально залежними країнами.

На його думку, в Україні потрібно встановити обмеження на площі сільськогосподарських угідь, які можуть бути придбані в приватну власність.