G20 очікує виходу з кризи за півтора роки

Понеділок, 30 березня 2009, 18:18

Лідери "Великої двадцятки" (G20) сподіваються, що зростання світової економіки розпочнеться до кінця 2010 року.

Про це сказано в проекті підсумкового комюніке саміту G20, який відбудеться 2 квітня в Лондоні, повідомляє "Reuters".

У проекті відзначається, що вже вжиті заходи щодо стимулювання економіки збільшать світові обсяги виробництва на 2% і створять 20 мільйонів робочих місць у всьому світі.

Крім того, лідери розвинених країн і країн, що розвиваються, розраховують, що заходи, спрямовані на зміцнення банківської системи та збільшення капіталу МВФ, виявляться ефективними.

Автори документа не вказують на те, який саме обсяг коштів буде спрямовано на стимулювання попиту.

Відомо, що на збільшення фінансових стимулів наполягають США, у той час як європейські лідери вважають, що основні зусилля повинні бути спрямовані на реформу фінансової системи.

Проект комюніке, наведений в ЗМІ, складається з 24 пунктів.

Згідно з документом, лідери G20 мають намір регулювати діяльність хедж-фондів, обмежити компенсації банкірів, боротися з податковими "гаванями", збільшувати капітали банків і стежити за курсами валют.

Автори закликають до відновлення Дохійського раунду переговорів і приділяють особливу увагу допомоги країнам, що розвиваються.

Крім того, лідери G20 планують наростити капітал МВФ за рахунок збільшення внесків і запозичень з ринку.

Як повідомлялося, канцлер ФРН Ангела Меркель має намір в ході саміту G20 застерегти лідерів країн від збільшення масштабів бюджетних вливань в економіку.