Топ-менеджери змушені чекати

П'ятниця, 27 березня 2009, 15:29

Звільнені управлінці не сподіваються в недалекому майбутньому працевлаштуватися.

Як повідомляє газета "Дело", до такого невеселого висновку прийшли співробітники хедхантінгової компанії Korn/Ferry, за результатами опитування 1000 топ-менеджерів, що втратили роботу через кризу, в 83 країнах світу.

У ході опитування рекрутери дізналися, що переважна більшість (83%) опитаних сподіваються знайти роботу протягом чотирьох місяців.

Майже половина вважає, що працевлаштування займе більше семи місяців.

При цьому менше третини респондентів залишалися без роботи на термін, що перевищує три місяці.

"В цілому складно сказати, скільки може знадобитися часу для пошуку роботи топ-менеджера. Все залежить від конкретної ситуації: галузі, висунутих вимог, активності в пошуку роботи. В середньому, можна назвати строки від трьох-шести місяців до року", - коментує генеральний директор рекрутингового агентства "Геліос" Вікторія Погоріла.

Але при вдалому збігові обставин можна знайти роботу і за два тижні, додає вона.

Що стосується зарплат, Погоріла вважає, що тепер управлінці згодні піти на пониження за посадою і погодитися на більш низьку оплату праці.

Це не дивно: за перші два місяці 2009 року попит на топ-менеджерів в Україні скоротився в два з половиною рази, а пропонованих вакансій стало в чотири рази більше.

У порівнянні з даними за осінь 2008 року, зниження зарплат вищого менеджменту склало в середньому 10%.

У 80% випадків роботодавці вказують зарплати в доларах, спираючись на курс від 5 до 9 гривень за долар.

Незгодні з новими умовами роботи управлінці, які володіють достатньою кваліфікацією для успішного працевлаштування, готові "перечекати" кризу до кращих часів і не шукати роботу взагалі.

Опитування Korn/Ferry показало, що 45% топ-менеджерів активно роботу не шукають, 12% стали приділяти більше часу спілкуванню з близькими та друзями, 23% прийняли рішення продовжити навчання, а 3% вирішили просто відпочити.

Однак в Україні склалася прямо протилежна ситуація: наші співвітчизники прагнуть якомога швидше знайти роботу.

"Випадки, коли здобувачі займали вичікувальну позицію, траплялися в кінці минулого року, коли були надії, що криза не триватиме довго", - говорить Погоріла.

Але зараз ситуація змінилася - люди активно шукають роботу.

Рекрутер стверджує, що претенденти готові розглядати різні варіанти, у тому числі з більш низькою зарплатою.

Крім того, експерти ринку праці застерігають від можливих негативних наслідків такої позиції - вийшовши на ринок праці після кризи, такі спеціалісти ризикують виявитися неконкурентоспроможними, оскільки не набули навичок роботи в умовах кризи і виявилися непристосованими до нових умов роботи.

Як повідомлялося, у березні в Україні на одне робоче місце претендує від 10 до 70 осіб.