"Укртелеком" - мобільні оператори - 1:0

П'ятниця, 27 березня 2009, 13:18

"Укртелеком" отримав істотну перевагу в боротьбі з мобільними операторами за вартість інтерконнекту. 

В четвер Нацкомісія з регулювання зв'язку (НКРЗ) затвердила порядок взаєморозрахунків доступу до мереж операторів зв'язку - базовим показником для визначення вартості інтерконнекту буде його собівартість, пише видання "Комерсант-Україна".

"Цей документ визначає методику розрахунку ставок інтерконнекту, яку буде використовувати НКРЗ у разі визнання операторів мобільного зв'язку монополістами. Згідно з документом, ставки інтерконнекту будуть визначатися виходячи з собівартості взаємного доступу і невеликої надбавки оператора", - пояснив член комісії НКРЗ Володимир Зверєв.

Раніше його колега по комісії Володимир Олійник зазначав, що за подібною схемою розрахунків ставка інтерконнекту для "Укртелекому", швидше за все, залишиться на нинішньому рівні - 25 коп./хв. (без ПДВ), а на доступ до мережі мобільних операторів буде встановлена ставка 30-40 коп./хв.

"Щоб завершити розрахунки, оператори повинні надати нам дані про свою роботу, - каже Володимир Зверєв .- Крім того, необхідно, щоб комісія отримала повноваження з регулювання ставок інтерконнекту".

Це може статися, або якщо Антимонопольний комітет (АМКУ) визнає мобільних операторів монополістами, або якщо Верховна рада внесе до закону "Про телекомунікації" положення про операторів із значною ринковою перевагою.

Напередодні ухвалення даного рішення Державна податкова адміністрація направила АМКУ лист з оцінкою впливу ставок інтерконнекту на держбюджет. У листі розглядаються три варіанти зміни ставок у разі визнання операторів монополістами. 

Найбільш песимістичний з них передбачає зниження доходів бюджету на 1 млрд. грн. Володимир Олійник каже, що даний документ може вплинути на рішення АМКУ.

Рішення комісії підтримали в "Укртелекомі".

"Якщо нашу ставку залишать такою же, а для провідних мобільних операторів знизять - це, безумовно, позитивний крок", - говорить високопоставлене джерело в компанії.

Але великі мобільні оператори виступають проти зменшення ставок взаємодоступу.

"Зниження ставок інтерконнекту призведе до пропорційного зниження об'єму ринку, а значить, і зменшення надходжень до бюджету, - говорить начальник департаменту корпоративних зв'язків компанії "Київстар" Жанна Ревнова.

В результаті великі оператори не зможуть субсидіювати дешеві внутрішньомережеві дзвінки, відзначає гендиректор "Українських радіосистем" (ТМ Beeline) Олександр Барінов.

"Але великі оператори навряд чи будуть вдаватися до таких радикальних заходів, як тарифікація пакетних дзвінків. Швидше за все, для компенсації падіння прибутку будуть використовуватися інші інструменти", - відзначає аналітик Concorde Capital Олександр Пара.