Задля позики від МВФ президенту і прем’єру доведеться "діяти рішуче"

П'ятниця, 20 березня 2009, 11:21

Комісар Євросоюзу з питань зовнішньої та безпекової політики Хав'єр Солана на зустрічах з президентом України Віктором Ющенком та прем'єр-міністром Юлією Тимошенко 18 та 19 березня закликав їх діяти "рішуче та швидко задля виконання умов Угоди про стабілізаційну позику від Міжнародного валютного фонду".

Про це повідомляє українська служба "Бі-Бі-Сі" з посиланням на прес-службу Представництва Єврокомісії в Україні.

Солана висловив серйозну стурбованість ситуацією в Україні, яка стала наслідком сильного впливу глобальної фінансової кризи та тривалих ускладнень на внутрішньополітичній арені.

Він закликав як президента, так і прем'єр-міністра діяти рішуче та швидко задля виконання умов Угоди про стабілізаційну позику від Міжнародного валютного фонду, погоджену у 2008 році, а також працювати разом для порятунку країни від фінансової кризи.

Хав'єр Солана повторив, що ЄС залишається прихильним до України.

Він наголосив, що виконання умов МВФ дуже важливе для того, щоб ЄС був спроможним надалі допомагати Україні рухатись у правильному напрямку.

Як повідомлялося, 5 листопада 2008 року МВФ схвалив рішення про виділення Україні стабілізаційного кредиту в обсязі 16,43 мільярдів доларів для зміцнення довіри у фінансовому секторі та допомоги економіці країни, яка постраждала від світової фінансової кризи.

У листопаді 2008 року Україна отримала перший транш кредиту в розмірі 4,5 мільярда доларів.

У січні 2009 року в Україні безуспішно працювала місія МВФ, яка мала ухвалити рішення про надання чи ненадання Україні другого траншу.

9 лютого голова місії МВФ Джейла Пазарбазіолу повідомила, що фонд планує протягом найближчих тижнів повернутися до перегляду угоди stand-by між МВФ і Україною, а відповідно, до питання про надання другого траншу кредиту.