Гривні пророкують курс на рівні 7,5-9,0

Понеділок, 2 березня 2009, 12:23
Курс гривні в 2009 році очікується на рівні 7,5-9,0 грн./дол.

Про це сказав голова правління "Райффайзен Банку Аваль" Володимир Лавренчук в інтерв'ю журналу "Контракти", повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Макроекономічних підстав для курсу 15 грн./дол. і навіть 12 грн./дол. немає. У різних бюджетах "Райффайзен Банку Аваль" ми закладали курс 7,5-9,0 грн./дол. Вважаємо, що таким він буде протягом всього 2009 року", - заявив він.

Разом з тим, за його словами, курсова динаміка буде залежати від заходів, які буде робити влада для стабілізації ситуації в країні.

Як повідомлялося, курс долара на міжбанку з початку року зміцнився на 4,96% (з 8,05 грн./дол.), що відповідає зниженню гривні на 4,73% - до 8,45 грн./дол. (за підсумками торгів 27 лютого).

Для підтримки національної валюти НБУ з початку року продав на міжбанку понад 3 млрд. дол. Офіційний курс гривні в 2009 році утримується на рівні 7,7 грн./дол.

Голова правління "Райффайзен Банку Аваль" також висловив думку, що критичним рівнем неповернень за кредитами для української банківської системи стане 15%. На початку 2009 року частка проблемних кредитів складала 2,5% в цілому по системі і 2,7% у "Райффайзен Банку Аваль".

При цьому за його словами, з точки зору неповернень критична точка курсу вже пройдена, і була досягнута при курсі 7 грн./дол.

Разом з тим, Лавренчук зазначив, що максимальний рівень відтоку депозитів вже практично досягнуто.

"Він може становити ще 1-2% за місяць по всій банківській системі протягом місяця-трьох, якщо збільшиться кількість банків, які не повертають депозити", - відзначив банкір.

Голова правління банку також вважає, що Україні вдасться уникнути дефолту, хоча окремі приватні компанії не зможуть впоратися із завданням забезпечення виплат за зобов'язаннями.