Орендні ставки здаються

Четвер, 12 березня 2009, 11:46
Орендні ставки, що досягли минулого року свого піку, до кінця року можуть впасти до рівня 2005 року - 25-40 дол. за кв м в місяць.

Такі прогнози дають в консалтинговій компанії DTZ, пише видання "Комерсант-Україна".

Уже зараз, користуючись ситуацією на ринку, орендарі отримують більш гнучкі умови оренди, кажуть девелопери.

Загальний обсяг нових офісних приміщень, введених в експлуатацію в 2008 році, склав близько 175,1 тис. кв. м.

Серед великих об'єктів, завершених протягом минулого року, - друга черга бізнес-центрів "Леонардо" і "Ільїнський", "Делойт" і бізнес-центр на вул. Фізкультури, 2.

Починаючи з 2007 року багато компаній, беручи до уваги дефіцит якісних офісних приміщень в Києві, орендували площі з урахуванням перспектив розширення бізнесу, кажуть в DTZ.

"У перші дев'ять місяців минулого року ринок поглинув близько 140 тис. кв м офісних приміщень, одержала широке поширення практика підписання попередніх договорів оренди, збільшилася кількість угод оренди офісних приміщень площею понад 1 тис. кв м", - йдеться у звіті.

Високий попит в перші дев'ять місяців 2008 року призвів до зростання орендних ставок у всіх сегментах офісної нерухомості в Києві. Але внаслідок кризи в IV кварталі попит різко знизився.

"Сьогодні в Києві зацарював ринок орендаря, який змінив ринок орендодавця. Компанії, які раніше займали великі офісні площі, сьогодні консолідують свої підрозділи в одному офісному приміщенні або в менших приміщеннях", - зазначають у DTZ.

"Орендарі користуються ситуацією і намагаються домогтися більш гнучких орендних ставок. Ми зіткнулися з тим, що орендарі вимагають у нас 30-50-відсоткового дисконту, і ми змушені їти їм назустріч", - говорить президент інвестиційно-девелоперської компанії ICD UA Сергій Касьянов.