Фінансові ринки втратили 50 трильйонів доларів

Вівторок, 10 березня 2009, 10:51
Падіння обсягів фінансових активів в усьому світі може перевищувати 50 трильйонів доларів, що еквівалентно річному обсягу світового ВВП.

Про це повідомляє агентство "Интерфакс" з посиланням на доповідь Азіатського банку розвитку.

Азіатському регіону дісталося більше всього, при цьому плани із стимулювання економік в цьому регіоні відстають від аналогічних стимулів у провідних країнах світу, наголошується в дослідженні.

За даними експертів банку, минулого року фінансові втрати азіатських держав, за винятком Японії, досягли 9625 трлн. дол., що складає 109% валового внутрішнього продукту регіону, у той час як у середньому цей рівень оцінюється в 80-85% ВВП.

У країнах Латинської Америки втрати можуть оцінюватися в 2119 трлн. дол., або 57% ВВП.

Хоча Азія та Латинська Америка диверсифікувала свої інвестиції і торгових партнерів, ефект падіння експорту та інвестицій є вражаючим, підкреслюють автори дослідження.

Оцінки Азіатського банку розвитку беруть до уваги падіння фондового ринку та зниження вартості облігацій, забезпечених іпотекою та іншими активами, але не враховують падіння фінансових деривативів.

Близько однієї п'ятої частини від загальних втрат припадає на девальвацію багатьох валют по відношенню до долара.

Голова Азіатського банку розвитку Харухіко Курода висловив побоювання, що ситуація може погіршитися перш ніж стане краще ".

Однак він висловив впевненість, що азіатський регіон буде одним з перших, хто вийде з кризи.