Сорос пропонує ввести "нові гроші"

Вівторок, 10 лютого 2009, 12:39
 

Джордж Сорос бачить порятунок країн, що найбільш постраждали від фінансової кризи, в "нових" грошах.

Про це голова ради директорів Soros Fund Management та один з найвідоміших фінансистів в світі заявив в пропозиції щодо боротьби із світовою економічною кризою, повідомляє ринок.biz. 

На думку Сороса периферійні країни, що найбільше постраждали від кризи потребують постійної фінансової допомоги. Але ті 200 мільярдів доларів, якими володіє МВФ, не врятують ці держави.

Найбільш оптимальним виходом з вкрай скрутного для світової економіки становища фінансист бачить у створенні нових грошей - спеціальних прав запозичення.

Похідна грошова одиниця була створена ще 40 років тому і використовується міжнародним валютним фондом для міждержавних розрахунків. Все що потрібно, для активації цього механізму - так це його схвалення більшістю членів МВФ.

У минулому, противником цього завжди були США. Цільове використання цих коштів будуть контролювати міжнародні інститути, продовжує Сорос. Для створення нових грошей, пропонує він, свої ліміти повинні пожертвувати багаті країни.

В першу чергу, він буде сприяти тому, щоб ці країни були менш залежними від фінансової ситуації в США.

Сорос упевнений, що безкорисливий вчинок розвинених країн насправді послужить їх інтересам. Якщо застосування нових грошей отримає широкий розмах, то це простимулює світову економіку і підтримає експортні ринки.

Більше того, як заявляє фінансист, якщо МВФ і Світовий банк не впораються з поставленим завданням, саме існування цих організацій можна вважати безглуздим. А оскільки сума, яку на цей час має у своєму розпорядженні МВФ, є недостатньою для здійснення допомоги периферійним країнам, слід створити нові гроші.

Тим більше, уточнює Джордж Сорос, у світі вже існує Special Drawing Rights - механізм спеціальних прав запозичення, або SDR, який по суті і є грошовою одиницею, призначеною для проведення міждержавних розрахунків.

Залишається тільки його схвалити і - активувати, заявляє Сорос. Для чого потрібно не так вже й багато - 85% голосів членів МВФ.