Нацбанк відмовляється виконувати бюджет

П'ятниця, 9 січня 2009, 18:36
 

Національний банк відмовляється виконувати окремі статті бюджету, вважаючи їх неконституційними.

Про це йдеться в заяві НБУ, поширеній у п'ятницю.

Проаналізувавши закон "Про Державний бюджет України на 2009 рік", правління Нацбанку констатує, що законом встановлено ряд обмежень щодо діяльності Національного банку, які потребують визначення особливих способів та методів для виконання конституційної функції щодо забезпечення стабільності грошової одиниці.

Зокрема, відповідно до вимог Закону про бюджет:

статтею 86:  

-           зупинено дію частини другої статті 36 закону "Про Національний банк України" в частині встановлення і зміни ставки рефінансування та визначення порядку надання кредитів комерційним банкам для підтримки ліквідності (рефінансування комерційних банків) Національним банком України одноосібно;

-           у зв'язку з фінансово-економічною кризою та з метою врегулювання ситуації на грошово-кредитному і валютному ринках України встановлено, що рефінансування комерційних банків здійснюється у порядку, затвердженому Національним банком України разом із Кабінетом Міністрів України;

статтею 84:

-   встановлено, що державні облігації України підлягають обов'язковому викупу Національним банком України за їх номінальною вартістю протягом трьох банківських днів з дня надходження пропозиції щодо їх викупу від банків.

"Такі рішення позбавляють можливості Національний банк України здійснювати регулювання грошової маси в обігу, впливати на регулювання курсу гривні щодо іноземних валют через відповідні монетарні механізми та інструменти (встановлювати процентні ставки за активними операціями, підтримувати ліквідність банків через систему рефінансування, виступаючи кредитором останньої інстанції для банків), що в свою чергу негативно позначиться на спроможності банків забезпечувати виконання своїх зобов'язань перед клієнтами", - йдеться в заяві.

На думку НБУ, це спровокує нову хвилю недовіри до банківської системи, суттєво вплине на зростання відсоткових ставок.

"Виконання Національним банком   вказаних статей Закону України "Про Державний бюджет на 2009 рік" може призвести до хаосу в розрахунках між суб'єктами ринку та в цілому в економіці", - говориться в заяві.

"Зобов'язання, які покладаються на Національний банк України, щодо викупу у банків, за їх зверненням,   державних цінних паперів призведе до розкручування інфляційної спіралі, так як він не враховуватиме монетарні можливості Національного банку України щодо випуску в обіг безготівкових грошей", - наголошує Нацбанк.

Крім того, Національний банк України брав на себе зобов'язання і за Меморандумом про економічну   та фінансову політику, підписаним ним спільно з керівниками держави та наданим Міжнародному валютному фонду для укладення нової угоди "стенд-бай" на суму 11 млрд. СПЗ, невиконання яких тягне за собою розірвання згаданої угоди та повернення отриманих коштів МВФ, підкреслюється в заяві.

У зв'язку з цим правління Нацбанку прийняло рішення про необхідність інформувати президента, Верховну Ради та Кабінет Міністрів про необхідність невідкладного усунення законодавчих перешкод у діяльності Національного банку.