Ющенко сподівається, що Європа допоможе правильно розпорядитися ГТС

Четвер, 29 січня 2009, 15:23
Президент Віктор Ющенко як і раніше вважає газовий контракт із Росією "непартнерським", але підкреслює, що Україна відповідні угоди визнає і буде виконувати.

Про це він заявив в інтерв'ю "Євроньюз" на запитання про те, чому після підписання договору про постачання російського газу він назвав його невигідним для України.

"Я його назвав непартнерським. Можу повторити. Прийнято базову ставку за формулою ціни на газ у 450 доларів, що не об'єктивно.

Сьогодні в Європі немає такої ціни. Україна знаходиться на найкоротшому плечі постачання російського газу. А ціна в нас сьогодні більша, ніж у деяких країн Західної Європи.

Тому - це некоректна ціна. Не в тому плані, що вона висока, а в тому плані, що вона необґрунтована", - сказав Ющенко.

"Друге - політика транзиту. За транзит Росія не змінила плату. Вона складає 1,7 долари за тисячу кубічних метрів прокачування на 100 кілометрів. Це найменша ціна транзиту в Європі", - додав президент.

Водночас, на запитання про те, чи наполягатиме він на перегляді цих угод, Ющенко сказав: "Ми зараз не про це говоримо".

"Ми визнаємо ці угоди і ми їх будемо виконувати. Разом із тим, я покладаюся на роботу Єврокомісії, яка через модернізацію газотранспортної системи України і її інтеграцію в єдиний газовий ринок Європи забезпечить також умови функціонування і реалізацію проектів із постачання, що забезпечать оптимальне, раціональне використання української газотранспортної системи", - заявив він.

Ющенко упевнений, що вже цього року Україна підпише договір про об'єднання енергетичних систем і приєднається до договору про енергетичне партнерство.

У той же час, президент упевнений, що певні політичний сили намагалися спекулювати на газовій тематиці.

"Я не приховуватиму, що різні політичні сили пробували використовувати газову тематику, як спекулятивну тематику", - заявив Ющенко, хоча, на його думку, "головне не в цьому", а в тому, що газовий "інцидент" у відносинах України, Європи й Росії "згрупував українське суспільство".