Хімпром благає про допомогу

П'ятниця, 16 січня 2009, 13:23
 

Провідні хімічні підприємства України вимагають від уряду негайно відновити постачання газу на хімічні підприємства та не допустити руйнації всієї вітчизняної хімічної галузі.

Союз хіміків України вкрай стурбований катастрофічним станом, в якому сьогодні опинилася вітчизняна хімічна галузь, йдеться в повідомленні Союзу хіміків.

Вже більш тижня внаслідок зниження тиску в газовій мережі, а також обмежень в постачанні газу з боку НАК "Нафтогаз України" призупинені основні виробництва практично на всіх провідних хімічних підприємствах України.

Серед постраждалих: ЗАТ "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот", Одеський припортовий завод, ВАТ "Концерн "Стирол", ВАТ "Дніпроазот", ВАТ "Рівнеазот", ВАТ "Азот", ВАТ "Кримський содовий завод", ВАТ "Кримський Титан",  ВАТ "Сумихімпром" та інших підприємствах галузі, в якій працюють близько 600 тис. найманих працівників.

Перелічені підприємства також є одними з провідних вітчизняних експортерів, які забезпечують надходження в Україну валютної виручки, що є вкрай важливо в умовах стрімкого погіршення торгівельного балансу.

Так за 11 місяців 2008 року вітчизняна хімічна галузь виробила продукції на 45, 68 млрд. гривень, наголошується в повідомленні.

"Зупинка таких підприємств може мати не тільки негативні соціальні наслідки для працюючих і міст, де знаходяться ці підприємства, а й призведе до зменшення пропозиції вільноконвертованої валюти на ринок і як наслідок - зростання тиску на гривню", - вважає президент Союзу хіміків України Олексій Голубов

У разі подовження дій уряду з обмеження постачання газу, хімічні підприємства змушені будуть масово звільніти людей, що призведе до різкого зростання соціально економічної напруги, вважає Голубов.