НБУ визначив особливий порядок рефінансування банків

Середа, 14 січня 2009, 15:03
 

Національний банк України (НБУ) затвердив тимчасовий порядок підтримки ліквідності банків через систему рефінансування і купівлю державних облігацій в період фінансово-економічної кризи.

Відповідний порядок закріплено постановою НБУ від 6 січня і направлено на розгляд Кабінету міністрів, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Згідно з документом, порядок затверджено у відповідності із ст. 84 та 86 закону "Про Державний бюджет України на 2009 рік".

"Порядок затверджений НБУ 6 січня, після цього він одразу ж був направлений на розгляд уряду. Тому представники Кабінету міністрів не мають підстав зараз заявляти про невиконання Нацбанком 84 та 86 статей держбюджету", - прокоментував документ представник Нацбанку в середу.

Як повідомлялося, ст. 86 держбюджету передбачається, що рефінансування комерційних банків здійснюється в порядку, затвердженому НБУ разом з Кабінетом міністрів.

Крім того, цією ж статей держбюджету Нацбанк обмежується в частині встановлення ставки рефінансування. Ст. 84 держбюджету НБУ зобов'язує викуповувати облігації уряду за їх номінальною вартістю.

Відповідно до порядку рефінансування банків в кризовий період, НБУ зможе підтримувати ліквідність банків, які, зокрема, працюють на ринку не менше одного року і своєчасно розраховуються за кредитами центрального банку.

"Нацбанк здійснює рефінансування банків лише під забезпечення державними облігаціями України. Як забезпечення приймаються облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) усіх випусків ... за умови, що вони перебувають у власності банку", - зазначається в постанові.

Порядком також передбачається, що НБУ визначає суму для підтримки банків в рамках певних монетарних параметрів загальної пропозиції грошей на відповідний період.