Стельмах закликає населення не поспішати за депозитами

Понеділок, 8 грудня 2008, 09:28
 

Голова Національного банку Володимир Стельмах закликає населення не звертатися до банків з метою дострокового зняття депозитів.

Про це він заявив 7 грудня в ефірі телеканалу "Інтер", повідомляє агентство "Українські новини".

Стельмах також закликав вкладників банків не створювати додаткових труднощів для фінустанов шляхом спроб дострокового зняття депозитів, тому що це може зашкодити інтересам інших вкладників і клієнтів банків.

"Я б звернувся до вкладників. Не потрібно створювати труднощів банкам, тому що інтереси інших вкладників також будуть зачеплені в негативному плані", - сказав він.

Голова НБУ також попередив банки про неприпустимість дострокової видачі депозитів.

"Не можна достроково повертати депозити. Ми говоримо банкам: застосовуйте навіть цивільно-правові відносини. Але якщо банки будуть додатково створювати собі труднощі, видаючи достроково депозити, то до таких банків ми будемо ставитись більш жорстко", - сказав він.

Обмеження на дострокове зняття були введені постановою НБУ №319 з 13 жовтня, однак 4 грудня НБУ визнав вищевказаний документ таким, що втратив чинність.

Водночас постановою №413 від 4 грудня регулятор зобов'язав банкам забезпечити позитивну динаміку росту депозитів з метою недопущення дострокового повернення коштів, розміщених вкладниками.

Як повідомляло агентство, 6 грудня НБУ направив банкам лист, у якому попередив про неприпустимість дострокової видачі депозитів, незважаючи на скасування постанови №319.