Газпром продовжує роботу, щодо погашення українського боргу за газ

Понеділок, 29 грудня 2008, 12:32

Рада директорів "Газпрому" на засіданні в понеділок, 29 грудня, взяла до відома інформацію про полягання розрахунків і перспективи взаємин концерну і господарюючих суб'єктів України в газовій сфері.

За підсумками засідання "рада директорів доручила правлінню компанії продовжити роботу, направлену на повне погашення українською стороною наявної заборгованості, підписання нових контрактів на постачання газу в 2009 році і забезпечення гарантій своєчасної оплати за поставлений газ в майбутньому".

Про це з посиланням на прес-службу "Газпрому", повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна"

Члени ради директорів особливо підкреслили, що "Газпром" в повному об'ємі виконуватиме свої зобов'язання перед європейськими споживачами газу.

Питання про стан договірної кампанії по забезпеченню реалізації інвестиційної програми "Газпрому" на 2009 рік перенесене на наступне засідання.

За останній місяць відбулося декілька раундів переговорів "Газпрому" і НАК "Нафтогаз України", в ході яких розглядалися різні варіанти погашення боргу.

Відповідно до контракту на транзит газу, укладеним між "Газпромом" і "Нафтогазом України" 4 січня 2006 року строком на п'ять років, українська сторона зобов'язана забезпечувати безперебійний транзит російського газу своєю територією.

Цей контракт ніяк не пов'язаний з контрактом на постачання газу споживачам України.

У жовтні 2008 року в ході зустрічі голови уряду РФ Володимира Путіна і прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко був підписаний меморандум про співпрацю в газовій сфері.

Одним з ключових положень документа є можливість переходу на прямі довгострокові стосунки між "Газпромом" і "Нафтогазом України" з 1 січня 2009 року.

При цьому "Газпром" зберігає можливість продавати безпосередньо кінцевим споживачам України 7,5 млрд кубометрів газу на рік.

Умовою виконання положень меморандуму є повне погашення "Нафтогазом України" всієї наявної заборгованості за поставлений газ.