Мінпаливенерго переведе електроенергетику на прямі договори

П'ятниця, 7 листопада 2008, 15:09
 

Міністерство палива й енергетики України планує в 2009 році перевести близько 10% ринку електроенергетики з існуючої моделі оптового ринку на прямі договори.

Про це повідомив заступник голови Мінпаливенерго Володимир Макуха в ході другого Київського форуму з проблем безпеки на тему "Чорноморсько-Каспійський регіон і європейська енергетична безпека" у п'ятницю, пише агентство "Інтерфакс Україна".

"Така схема почне діяти не раніше середини наступного року або навіть у четвертому кварталі. Це не той процес, у якому потрібний поспіх. Тут повинно бути усе точно перераховано: механізми, комп'ютерне забезпечення, диспетчерський центр повинен бути переорієнтований і переучений", - сказав він.

За словами Макухи, перехід на прямі договори зажадає внесення змін до великої кількості нормативних актів.

"Потрібно змінювати дуже багато положень, що сьогодні зав'язані на моделі пулу. Це дуже серйозна і кропітка робота", - відзначив заступник міністра.

Він також повідомив, що міністерство ще не вирішило остаточно про те, хто саме з виробників електроенергії буде укладати прямі договори.

"Є думка, що на першому етапі краще взяти найбільш мобільну частину нашої генерації - теплову генерацію. Є інша думка: узяти по 10% атомної, теплової і гідрогенерації, і такий комбінований пакет пропонувати учасникам", - додав Макуха.