Ціни на акції світових компаній наблизилися до 70-х років

Понеділок, 3 листопада 2008, 13:30
 

Після завершення одного із самих гірших місяців в історії фондових ринків акції компаній в усьому світі можуть розглядатися як дуже привабливий інструмент для вкладання коштів.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс Україна" з посиланням на газету The Wall Street Journal.

Той факт, що вони залишаються дуже дешевими, свідчить про те, що інвестори побоюються слабких даних про прибутки, а також нових неприємних сюрпризів.

Котирування акцій світових компаній зараз близькі до рівнів, які спостерігалися в 70 роки, свідчать дані Citigroup. У четвер коефіцієнт відносини вартості акцій компаній індексу MSCI World до корпоративних прибутків за останні 12 місяців склав 10,3, що нижче середнього рівня 70 років, що складав 11,4.

Особливо різкий розпродаж акцій спостерігався на ринках emerging markets. На цьому тижні ринки країн з економікою, що розвивається, досягали рівнів, що спостерігалися під час азіатської кризи кінця 90-х, відзначають аналітики Merrill Lynch.

За даними Citigroup і MSCI, для акцій індійських компаній відношення вартості до прибутків за попередніх 12 місяців, що у вересні складало порядку 25, опустилося до 10. Для китайського ринку цей коефіцієнт упав втричі - до 9 з 27, для російського - до 4,4 з 13.

В останні дні глобальні ринки одержали деяку підтримку за рахунок серії скорочень ставок поруч світових центральних банків, а також кроків Федеральної резервної системи (ФРС) США із забезпечення ліквідністю основних emerging markets.