Уряд може продовжити фінансувати бюджет за рахунок НБУ

Вівторок, 25 листопада 2008, 08:32

Уряд України, імовірно, продовжить фінансувати бюджет за рахунок коштів Національного банку (НБУ).

Про це йдеться в огляді "ІНГ Банк Україна", повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

Відповідно до документу, Мінфін наприкінці минулого тижня успішно продав черговий пакет державних облігацій на первинному аукціоні.

Зокрема, у четвер було залучено 0,88 млрд. грн. шляхом продажу 1,4-літніх облігацій із ставкою 15,6%, що приблизно на 500-600 б.п. нижче, ніж прибутковість держоблігацій на вторинному ринку.

"Ми вважаємо, що параметри даної угоди свідчать про те, що уряд продовжив фінансування державного бюджету за рахунок Нацбанку, оскільки НБУ додатково дав значний кредит рефінансування комерційним банкам у цей день. Ми думаємо, що істотна частина цього кредиту була спрямована на рефінансування покупки державних облігацій банками", - вважають аналітики банку Олександр Печерицин і Дар'я Волченко.

В огляді також відзначається, що протягом останніх двох тижнів Мінфін залучив 6,9 млрд. грн., або 89% річного плану за гривневими запозиченнями.

Відповідно до їх прогнозу, з огляду на обмежені можливості залучення коштів для українських позичальників, варто очікувати продовження цієї тенденції.

Як відзначають експерти, основною причиною надання кредитів уряду Нацбанком й, як наслідок, тимчасове збільшення пропозиції коштів в умовах твердої монетарної політики є необхідність покриття дефіциту держбюджету.