Споживчі настрої українців погіршилися до 2000 року

Понеділок, 17 листопада 2008, 11:55

Економічна криза болісно вдарила по споживчих настроях українців, знизивши їх до рівня 2000 року.

Про це повідомляється в прес-релізі Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), пише агентство "Інтерфакс Україна".

"Економічна криза болісно вдарила по споживчих настроях українців. У жовтні 2008 року це засвідчило падіння індексу споживчих настроїв (ІСН) на 26,6 пункту до значення 69,3. Настільки низьким значення ІСН було лише на самому початку спостережень - восени 2000 року, тобто більш ніж вісім років назад", - вказується в прес-релізі.

Відповідно до прес-релізу, уперше за всю історію спостережень опитування зафіксоване настільки значне погіршення споживчих настроїв.

   "Незважаючи на те, що українці ніколи не відрізнялися особливо оптимістичними оцінками власного добробуту, так низько вони його ще не оцінювали, починаючи з вересня 2000 року", - підкреслюється в прес-релізі.

За оцінкою центру, переважна більшість українців не готові витрачати гроші на великі покупки, але поки ще можна говорити про відносну високу купівельну спроможність частини населення України.

Дослідження споживчих настроїв є спільним проектом компанії GfK Ukraine і МЦПД. Індекс споживчих настроїв визначається на підставі вибіркового дослідження домашніх господарств країни.

GfK Ukraine - українська дослідницька компанія, що входить до міжнародної дослідницької мережі GfK Group.

Міжнародний центр перспективних досліджень - незалежна неприбуткова дослідницька організація, головною метою якої є інтелектуальне забезпечення процесу прийняття політичних рішень в Україні.