Вугілля піднімуть на поверхню

П'ятниця, 14 листопада 2008, 12:11
 

Кабмін затвердив заходи для виведення вугільної галузі з кризи.

Найближчим часом Кабінет Міністрів розробить і схвалить план антикризових заходів для підтримки підприємств вугільної галузі в умовах світової фінансової кризи. Про це з посиланням на заяву прем'єр-міністра Юлії Тимошенко на засіданні координаційної ради з питань врегулювання кризової ситуації в галузі пише видання "Комерсант -Україна".

"У першому пункті говориться, що підтримати галузь уряд має намір за рахунок забезпечення в повному обсязі бюджетного фінансування вугільної галузі, зокрема із спецфонду держбюджету на поточний рік", зазначено в проекті протокольного рішення цієї наради.

За словами голови профспілки працівників вугільної промисловості України, народного депутата Віктора Турманова (Партія регіонів), один з основних заходів, прийнятих на вчорашній раді, - створення держрезерву енергетичного вугілля за рахунок засобів стабілізаційного фонду.

"Через зниження попиту на вугільних підприємствах України сьогодні нагромадилося понад 2 млн. т вугілля, а продаж енергетичного вугілля в держрезерву дозволить відновити ліквідність шахт", - говорить він.

Це повинно дозволити підприємствам виплатити борги із заробітньої плати, що, за словами Тимошенко, зараз перевищують 153 млн. грн. А за даними міністра вугільної промисловості Віктора Полтавця, до кінця 2009 року на нестатки галузі необхідно не менше 730 млн. грн.

Голова незалежної профспілки шахтарів України, народний депутат Михайло Волинець (БЮТ) розповів, що коксівне вугілля, яке накопичилося на складах держшахт планують продавати металургам.

Для стимуляції продажів уряд розробляє механізм введення квот на його імпорт.

На думку аналітика ІК Dragon Capital Сергія Гайди, зараз українські держшахти пропонують металургам коксівне вугілля в середньому за 175 дол. за тону, у той час як оптові ціни на більш якісне російське вугілля на кордоні України - 120-130 дол. за тону.

Кабмін зобов'язав Мінтрансзв'язку ввести пільгові тарифи на вантажні залізничні перевезення для вугільних підприємств за аналогією з уже діючими для підприємств гірничо-металургійного комплексу.

"З 1 вересня металурги одержали знижки на вантажні залізничні перевезення по Україні в розмірі 10%", - нагадує видання.

Крім того, на час кризи уряд пропонує перевести вугільні підприємства в II клас споживачів електроенергії, що на 10-11% знизить для них її вартість.