ЄБРР готує кисень для українських банків

Середа, 12 листопада 2008, 16:39
 

Європейський банк реконструкції й розвитку (ЄБРР) надасть підтримку українським банкам у період кризи на фінансовому ринку.

Про це повідомив керівник проектів ЄБРР у фінансовому секторі України Олександр Павлов на банківському форумі Адама Сміта в Києві в середу, пише агентство "Інтерфакс Україна".

"Наша роль полягає в тому, щоб підтримати здорових гравців у цей час і максимально підтримати систему, щоб вона оздоровилася в максимально короткий термін. Ми будемо підтримувати наших існуючих клієнтів: на сьогодні це 13 банківських установ у країні, що представляють близько 40% активів системи", - сказав він.

За словами Павлова, ЄБРР має намір здобувати миноритарні пакети акцій банків, що будуть відповідати його критеріям.

Він також повідомив, що ЄБРР буде підтримувати економіку України, відкриваючи місцевим банкам кредитні лінії з торговельного фінансування, для фінансування розвитку малого і середнього бізнесу і впровадження енергозберігаючих технологій.

За оцінкою Павлова, українським банкам потрібно істотна рекапіталізація.

"Загальний підрахунок, що ми зробили, говорить про те, що при збільшенні проблемної заборгованості на 1% потрібно приблизно 1 млрд. дол. нового капіталу в банківській системі", сказав він, відзначивши при цьому, що в умовах кризи якість активів банків буде неминуче погіршуватися, а частка проблемних кредитів у кредитному портфелі зростати.