Зниження процентних ставок змінює позиції світових валют

Четвер, 9 жовтня 2008, 10:11
 

Курс долара продовжує знижуватися відносно євро, але виріс відносно ієни вперше за місяць після безпрецедентного зниження базових процентних ставок світовими центробанками.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс Україна" з посиланням на агентство Bloomberg.

Євро о 8:58 за московським часом у четвер коштував 1,3662 дол.проти 1,3654 дол. попереднього торговельного дня в Нью-Йорку.

Курс долара відносно японської нацвалюти склав на у четвер 100,77 ієни за долар у порівнянні з 99,14 ієни в середу на закритті торгів у Нью-Йорку.

Центральні банки Південної Кореї, Тайваню, Гонконгу слідом за центробанками США, Канади, Китаю і Європи в четвер знизили базові процентні ставки, продовживши низку безпрецедентних заходів щодо порятунку кредитного ринку.

Федеральна резервна система (ФРС) США, Європейський центральний банк (ЄЦБ), Банк Англії, Банк Канади, а також центробанки Швеції й Швейцарії в середу одночасно знизили ставки на 0,5 процентного пункту.

"Люди зараз будуть украй неохоче купувати ієну, - заявив керівник відділу валютних операцій Mitsubishi UFJ Trust & Banking Corp. Акіо Сімідзу. - Зростання ієни відносно багатьох валют починає приносити незручності, і країни G7 можуть вжити заходів для стабілізації валюти".

10 жовтня у Вашингтоні пройде нарада міністрів фінансів і голів ЦБ країн "великої сімки" (США, Великобританія, Франція, Німеччина, Італія, Японія й Канада) для обговорення фінансової кризи.

Міжнародний валютний фонд прогнозує наступ в низці країн рецесії наступного року, зниження зростання ВВП США майже до нульового рівня. За оцінкою МВФ, зростання світової економіки наступного року складе 3% проти квітневого прогнозу фонду в 3,7%.