ФРС і ще 5 ЦБ знизили ставки на противагу фінансовому шоку

Середа, 8 жовтня 2008, 16:58


Федеральна резервна система (ФРС) США, Європейський центральний банк (ЄЦБ), Банк Англії, Банк Канади, а також центробанки Швеції та Швейцарії пішли на безпрецедентний крок і одночасно понизили базові відсоткові ставки на 0,5 відсоткового пункту, повідомляє агенство "Інтерфакс Україна" .

Протягом останньої доби, яка відзначилася черговим падінням ринків акцій і триваючою волатильностью ринку, відсоткові ставки знизили також центральні банки Китаю, Гонконгу, Австралії.

Дії центральних банків покликані підтримати кредитні ринки, що переживають глибокий спад і знизити вплив фінансового шоку на економіку. Чутки щодо можливості скоординованого зниження ставок центральними банки циркулювали на ринку з початку тижня.

ФРС скоротила ставку до 1,5% річних, ЕЦБ - до 3,75% річних, Банк Англії - до 4,5% річних. Банк Канади знизив ставку до 2,5%, шведський ЦБ - до 4,25%.
Прийняте рішення позначає різкий розворот у політиці ЦБ: зниження ставок ще зовсім недавно не планували, ані Європейський банк, ані ФРС.

ЄЦБ діяв у тандемі з ФРС лише один раз - у вересні 2001 року. Дотепер банки спільно проводили лише масові вливання на ринок додаткової ліквідності.
"Нещодавнє загострення фінансової кризи підсилило ризики ослаблення економічного росту і тому скоротило ризики для цінової стабільності, - говориться в спільній заяві центробанків. - Деяке ослаблення грошово-кредитної політики тому є виправданим".

ФРС також скоротила дисконтну ставку на 0,5 процентного пункту - до 1,75% річних.

Відповідно до повідомлення Комітету з відкритих ринків ФРС США, що проголосував одноголосно на користь зниження ставки, "економічні дані свідчать про значне ослаблення економічної активності в останні місяці. Крім того, інтенсифікація кризи на кредитних ринках може зробити додатковий негативний вплив на рівень витрат".

ЄЦБ також зменшив мінімальну ставку кредитування і ставку по депозитах на 0,5 процентного пункту - до 4,75% і 2,75% відповідно.
У той же час китайський ЦБ знизив відсоткову ставку вдруге за останні три тижні - на 0,27 процентного пункту, до 6,93% з 7,2%.

"Центральні банки світу нарешті прокинулися, усвідомивши небезпеку ситуації, - відзначає Чарльз Дибель з Nomura International Plc у Лондоні. - Можливо, це не останній крок ЦБ, що ми побачимо, особливо в Європі, де макроекономічна ситуація продовжує різко погіршуватися".

Міжнародний валютний фонд (МВФ) понизив прогноз росту світової економіки у 2008 році до 3,9% з 4,1%, відзначивши можливість настання рецесії у 2009 році. Згідно з прогнозом фонду, втрати від фінансової кризи досягнуть $1,4 трлн.
Банк Японії, хоча і не брав участі в акції, підтримав дії центробанків.

"Банк Японії вітає рішення шести центральних банків і сподівається, що ці міри будуть сприяти забезпеченню стабільності як фінансових систем, так і економік цих країн, - говориться в заяві, опублікованій на сайті японського ЦБ. - У Японії відсоткова ставка є дуже низкою і грошово-кредитна політика - стимулюючою".

Котирування ф'ючерсів на американських фондових індексах, а також європейські ринки відреагували на крок центробанків ростом, однак незабаром ця тенденція перемінилася падінням.

До 17:08 МСК падіння ф'ючерсів на індекси США перевищило 2,5%, європейських фондових індексів - 3,5%.
Котирування казначейських облігацій США, що подешевшали слідом за виходом повідомлення, почали рости пізніше.