Нацбанк розширив коридор падіння гривні

Вівторок, 7 жовтня 2008, 18:06

Національний банк України підвищив прогнозний показник курсу гривні до кінця року до 4,95 грн. за долар, плюс-мінус 8%.

Про це у вівторок заявив голова Наглядової ради Нацбанку Петро Порошенко.

"На сьогоднішній день ми вважаємо, що є підстави для перегляду (прогнозного показника гривні) ... Сьогодні на засіданні Ради одноголосно був затверджений показник. Він складає до 4,95, плюс-мінус 8%", - відзначив Порошенко, повідомляє "Українська правда".

Глава правління Нацбанку відзначив, що в умовах невизначеності світового фінансового ринку наглядова рада НБУ має надати правлінню більш високі показники коливання курсу гривні.

"Ми впевнені, що правління має достатньо інструментів для того, щоб забезпечити офіційний курс національної грошової одиниці в рамках затверджених нами прогнозних показників", - сказав Порошенко.

Крім того, для рішення Ради були ухвалені рекомендації правління, яке пропонує, щоб ринковий курс був наближений до офіційного. І ми вважаємо, що ці показники в умовах поточної економічної ситуації вдасться утримати до кінця року", - відзначив він.

Він підкреслив, що на валютному ринку існує значне перевищення курсу гривні.

Порошенко повідомив, що в Нацбанку досить інструментів по зміцненню курсу гривні, зокрема, використання стиснення ліквідності, співпраця з урядом України в рамках антиінфляційного меморандуму.

Як відомо, раніше Нацбанк установив показники курсу гривні щодо долара на рівні 4,85, плюс мінус 4%.