Мінагрополітики "поліпшить" життя м'ясовиробникам

П'ятниця, 31 жовтня 2008, 12:40
 

Міністерство аграрної політики України пропонує заборонити увезення м'яса і м'ясопродуктів за давальницькими схемами.

Це передбачено відповідним законопроектом, текст якого розміщено на офіційному сайті Мінагрополітики України.

У пояснювальній записці до документу відзначається, що за дев'ять місяців поточного року Україна імпортувала 366 тис. тонн м'яса і харчових субпродуктів, що в 2,3 рази більше в порівнянні з аналогічним періодом 2007 року.

За давальницькими схемами в країну, зокрема, було завезено 58,1 тис. тонн м'яса сумою 91 млн. дол.

За даними міністерства, компанії, що ввозять м'ясну сировину на давальницьких умовах, ухиляються від сплати податків шляхом декларування низького виходу готової продукції після переробки.

"При цьому державний бюджет втратив і продовжує втрачати сотні мільйонів гривень від несплаченого мита і заниження ціни на імпортовану продукцію, що в нинішніх складних умовах ще більше дестабілізує внутрішній ринок", - говориться в пояснювальній записці.

Автори законопроекту вважають, що закупівля імпортної сировини без сплати податків призводить до заниження цін на внутрішньому ринку, робить неефективним вітчизняне виробництво продукції тваринництва і створює умови для несумлінної конкуренції між вітчизняними виробниками й імпортерами.

Уряд України в квітні 2007 року заборонив давальницьке постачання м'яса до країни до 1 вересня 2007 року. З 21 листопада минулого року заборона була продовжена до 1 квітня 2008 року.