У гривні відберуть коридор

Середа, 29 жовтня 2008, 14:18

Україна в 2009 році відмінить коридор для обмінного курсу гривні і обмежить відхилення офіційного курсу національної валюти від ринкового на рівні не більше 2%.

Відповідне зобов'язання міститься в меморандумі, який узгоджений урядом і Національним банком України (НБУ) з Міжнародним валютним фондом (МВФ), повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна ".

"Україна впровадить режим гнучкого обмінного курсу. В Основних принципах грошово-кредитної політики на 2009 рік ми спеціально відзначимо, що ми: відмінимо коридор обмінного курсу (попередня міра); визначатимемо офіційний обмінний курс на рівні ринкового значення обмінного курсу, яке склалося в попередній день (включаючи коректування протягом дня, при необхідності, щоб утримувати його в рамках плюс/мінус 2% від ринкового рівня)", - зазначається в меморандумі.

В НБУ наголосили, що гнучкий обмінний курс захистить економіку від зовнішніх шоків, а також надасть великі можливості для контролю за інфляцією.

Згідно меморандуму, Україна також має намір забезпечити прозорість проведення інтервенцій на валютному ринку, основним інструментом яких будуть заздалегідь оголошувані регулярні валютні аукціони.

"Будь-які валютні операції з урядом і приватними суб'єктами господарювання здійснюватимуться за ринковим обмінним курсом. За нашими очікуваннями обмінний курс коливатиметься, проте ми не припускатимемо його різких і неврегульованих рухів", - підкреслюється в меморандумі.

Документом передбачається відміна зборів з операцій з іноземною валютою, а також відміна до кінця жовтня-2008 валютно-курсових обмежень на здійснення авансових платежів.