Тимошенко в середу обмежить імпорт?

Вівторок, 28 жовтня 2008, 12:09
 

Щоб зупинити відтік валюти з України, уряд готовий зупинити весь імпорт.

Ввозити до країни дозволять лише стратегічно важливі товари, повідомляє видання "Дело".

У середу Кабінет Міністрів може прийняти рішення про обмеження ввозу до країни багатьох товарів, аж до повної заборони на їхній імпорт.

На таке рішення уряд змушений піти в зв'язку з різким зростанням негативного сальдо торговельного балансу в країні. За три квартали 2008 року воно досягло майже 15 мільярдів доларів, тоді як за весь минулий рік цей показник склав мінус 7,9 мільярда.

Крім того, обмеження зовнішніх закупівель дозволить зняти тиск, що зараз існує з боку імпортерів на курс гривні, тим самим знижуючи його.

Одночасно з рішенням про обмеження імпорту урядом буде введено перелік товарів, що життєво важливі для економіки і громадян країни, але в нас не виробляються. Ця група - так названий критичний імпорт.

"Аналізуються всі питання, що стосуються експортно-імпортних відносин, і в разі потреби ми будемо розглядати це питання (уведення переліку товарів критичного імпорту - ЕП)", - підтверджує міністр економіки Богдан Данилишин.

До нового переліку критичного імпорту, швидше за все, увійдуть нафтопродукти, нафта, газ, лікарські препарати, какао-боби, пальмова олія й інша сировина для харчопрому.

Крім того, до переліку включать устаткування, що не виробляється в Україні.

"Процедура оформлення критичного імпорту має на увазі митні пільги і відсутність ПДВ", - пояснило джерело в Мінекономіки.

Поняття критичного імпорту існувало в Україні протягом довгого часу, але після вступу України до СОТ було скасовано.