"Газпром" знижує ціни на газ для Європи

Середа, 22 жовтня 2008, 19:03
 

"Газпром" очікує зниження середніх цін на газ для Європи в другій половині 2009 року слідом за падінням цін на нафту.

Про це сказав журналістам начальник департаменту зовнішньоекономічної діяльності монополії Станіслав Циганков.

Ціна на газ в експортних контрактах "Газпрому" прив'язана до світових цін на нафту, що знизилися вдвічі до 70 дол. за барель з липневого піка.

Раніше голова "Газпрому" Олексій Міллер говорив, що ціна на газ для Європи вже перевищила рекордні 500 дол. за 1.000 кубометрів, повідомляє Reuters.

"З урахуванням того, що ціна на газ запізнюється на дев'ять місяців, то з урахуванням того, що відбувається на ринку, середньоєвропейська ціна буде знижуватися десь у другій половині наступного року", - сказав Циганков.

Російський і середньоазіатський газ надходить до Європи по системі газопроводів, і "Газпром" планує побудувати ще один - Південний потік, про що домовляється із країнами-транзитерами.

"Існує до 50 варіантів прокладки маршруту Південного потоку з усіма відгалуженнями. Наприкінці цього - початку наступного року ми оголосимо про терміни реалізації Південного потоку", - сказав Циганков. Він не уточнив, які родовища повинні стати ресурсною базою для газопроводу, сказавши лише, що їй стане "уся єдина система газопостачання".

Монополія також розглядає варіант будівництва газопроводу в Китай за назвою "Алтай", хоча перспективи його реалізації поки невідомі.

"