Мінекономіки пропонує метпідприємствам змінити ринки

Середа, 22 жовтня 2008, 12:44
 

Міністерство економіки України для нормалізації ситуації в сфері ГМК вважає за необхідне металургійним підприємствам країни приділяти більше уваги внутрішньому ринку.

Пропонується також випускати продукцію з високою доданою вартістю з метою збереження позицій на зовнішніх ринках металопродукції.

Про це повідомив заступник міністра економіки Віктор Пантелєєнко на конференції в рамках "Метал-Форуму Україна-2008".

"Для зниження негативного впливу на ситуацію в металургії необхідно приділяти увагу задоволенню внутрішнього ринку і збереженню своїх позицій у світі шляхом випуску продукції з більшою доданою вартістю", - сказав заступник міністра.

Він додав, що необхідно також знижувати енергоємність випуску металопродукції, відзначивши, що українська металургія набагато більш енергоємна в порівнянні з європейською.

Пантелєєнко вказав на зростання імпорту металопродукції в Україну. При цьому він констатував: частина металопрокату імпортується в країну, незважаючи на те, що аналогічна продукція випускається в країні.

"За дев'ять місяців  поточного року майже половина обсягу імпорту (823 тис. тонн) - це металопрокат, номенклатура якого виробляється в Україні", - підкреслив заступник міністра, піддавши критиці українські металургійні підприємства за їхню надмірну увагу до експортних ринків.

Стабілізація ситуації в металургійній галузі України і поліпшення кон'юнктури на ринку металопродукції виникне не раніше лютого-березня майбутнього року, а до кінця поточного року ціни на металопродукцію на внутрішньому ринку будуть і далі знижуватися.