"Промінвестбанк" коштує 1 млрд. дол. Хто більше?!

П'ятниця, 17 жовтня 2008, 19:07
 

"Промінвестбанк" (ПІБ) може бути проданий за суму не менше 1 млрд. дол.

Так вважають експерти, опитані агентством "Інтерфакс Україна".

"Зважаючи на те, що Володимир Матвієнко бажаючих купити банк за 1,5 млрд. дол. не знайшов, а сума у 800 млн. дол. його не задовольнила, можна чекати на продаж банку за якусь ціну в цьому діапазоні.

Втім не можна виключити, що загроза примусового викупу державою акцій за номіналом у символічні 200 млн. грн. зробить Матвієнко більше схильним до компромісу", - сказав агентству начальник аналітичного відділу ТОВ "Український фондовий центр" Володимир Ланда.

Начальник аналітичного департаменту "Фоїл Секьюрітіз" Агшін Мірзазаде вважає, що сума угоди не перевищить два капітали ПІБа й може скласти приблизно приблизно 1 млрд. дол.

"У виборі інвестора активно братиме участь НБУ", - відзначив він.

Голова правління "Терра Банк" (Київ) Сергій Щербина вважає, що ПІБ може бути проданий за суму більше 1 млрд. дол., якщо банк спочатку буде націоналізовано, а потім його запропонують продавати на конкурсній основі декільком інвесторам.

"Більш ймовірний варіант націоналізації ПІБа. У терміновому порядку ніхто купувати його не стане, для цього потрібно провести аудит, що займе чимало часу, а банку терміново потрібні кошти для підтримки ліквідності. Продаж банку на конкурсній основі після його націоналізації дозволить одержати ціну більше 1 млрд. дол.", - сказав банкір.

ЗАТ "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" ("Промінвестбанк") засновано 1992 року.

За даними банку, на 1 жовтня 2008 року його активи склали 27,7 млрд. грн., власний капітал - 3,6 млрд. грн., чистий прибуток - 438,3 млн. грн.

Згідно з даними Нацбанку України, на 1 липня 2008 року за розміром загальних активів (27,539 млрд. грн., або 3,94% сукупних активів банківської системи) "Промінвестбанк" посідав шосте місце серед 178 банків, що діяли в країні.