НБУ витратив на кредитування банків 11 млрд. грн.

Середа, 15 жовтня 2008, 11:04
 

За перші 13 днів жовтня НБУ влив у комерційні банки майже 11 мільярдів гривень.

Це на 40% більше, ніж за весь минулий місяць, пише видання "Дело".

Більше 6 мільярдів гривень було видано терміном на один рік. Цього року такими "довгими" ресурсами НБУ балує банки вперше (якщо не вважати фінансових вливань в "Промінвестбанк" наприкінці минулого місяця).

Ще на 4,7 млрд. грн. регулятор допоміг банкам "овернайтами". Для порівняння - за весь вересень банківська система одержала від НБУ всього 2,5 млрд. гривень "нічних" грошей.

Ці кошти потрібні банкам для виконання нормативів ліквідності. Раніше підкріпити баланс можна було на міжбанківському ринку, зайнявши кошти у іншого банку. Зараз же такої можливості практично немає.

"Те, що раніше проходило на міжбанку, тепер все це покривається регулятором", - говорить аналітик "Ренесанс Капітал Україна" Володимир Дінул.

Виявити підвищену активність на ресурсному ринку НБУ вплинуло на недовіру фінансистів один до одного - комерційні банки стали обережніше поводитися на міжбанківському кредитному ринку.

Проте гроші в системі є. Про це свідчить той факт, що банки продовжують купувати депозитні сертифікати НБУ, які використовуються регулятором як інструмент стерилізації надлишкової ліквідності.

За перші 13 днів жовтня Нацбанк у такий спосіб залучив 4,9 млрд. грн. Для порівняння - за весь вересень цей показник склав 8,4 млрд. грн.