На українському фондовому ринку варто боротися з "ведмежатами"

Вівторок, 9 вересня 2008, 14:38

У вівторок, 9 вересня, станом на 13:30, серед більшості компаній, за цінними паперами яких були здійснені угоди, зафіксоване зниження котирувань.

Однак, є й виключення, повідомляє "FundMarket".

Також UAI-50 (Український Зважений Індекс - FundMarket) зафіксував падіння на 1.32%, знизившись до 48,41 пункту.

Продовжуючи тему відсутності прозорості, і, як наслідок, маніпуляцій на українському ринку ЦП, експерти звертають увагу на думку президента фондів КУА "Амадеус" Михайла Ройко.

"Торговці для обвалу ринку, використовують технологію коротких продажів без покриття, хоча у пристойних місцях за таке карають, у нас це часто залишається не поміченим. До речі, у 2008 році ПФТС знову на 2 місці у світі, але цього разу за показником падіння", - зауважив експерт.

"Є конкретна пропозиція, всім "ведмежатам" оголосити консенсус-прогноз за індексом ПФТС до кінця року в межах 10 пунктів. Потім дочекатися нового розрахування індексу ПФТС. А головних "героїв" настав час називати", - призиває Михайло Ройко.

Тим часом ранкова торговельна сесія показує значне зниження попиту на акції наступних емітентів: ВАТ "Єнакіївський металургійний завод" (- 13,85%), ВАТ "Металургійний комбінат "Азовсталь" (- 5,70%), ВАТ "Центренерго" (- 4,15%), ВАТ "Стахановський вагонобудівний завод" (- 4,10%).

При цьому лідером падіння стало ВАТ "Український графіт" (- 50,04%).

У позитиві торгувалися: ВАТ "Концерн "Стирол" (+ 4,41%), ВАТ "Маріупольський завод важкого машинобудування "Азов" (+ 2,26%), ВАТ "Луцький автомобільний завод" (ЛУАЗ) (+ 1,92%).

Першість за обсягами у ВАТ "Дніпропетровський лакофарбовий завод" (+ 1,32%) - 13 млн. грн.

Американські фондові індекси у понеділок закрилися значним зростанням. Його основним фактором стало рішення влади США взяти компанії Fannie Mae і Freddie Mac під свій контроль.