Україна збільшила торгівлю з Європою втричі

Середа, 10 вересня 2008, 11:33

Євростат оприлюднив звіт про торгівлю товарами між Україною і країнами ЄС.

Згідно з цими даними, з 2000 до 2007 року товарообіг між країнами збільшився втричі, повідомляє видання "Дело.

Помітніше за все "додав у вазі" український експорт до Європи: з 5,5 до 22,4 млрд. євро. Темпи імпорту також вражають: зростання з 4,8 до 12,4 млрд. євро.

2007 року на частку України припало 2% експорту й 1% імпорту країн ЄС. Таким чином, наша країна посіла 16 сходинку за показником вагомості торговельних партнерів для ЄС.

Три чверті європейського імпорту до України 2007 року склали промислові товари. Активніше до нас везли ліки, автомобілі й мобільні телефони.

За словами Станіслава Картавих, аналітика компанії Foyil Securities, імпорт фармацевтичної продукції до України за останній рік збільшився на 45%. Таке значне зростання експерт зв'язує із скасуванням деяких обмежень після вступу України до СОТ.

"Відбувається заміна внутрішніх дорогих препаратів на більш дешеві аналоги з ЄС", - припускає експерт. Разом з тим він не заперечує можливості існування схем реекспорту, в яких наша країна слугує "перевалочною базою" для поставок ліків до інших країн.

Більше за все Україна відправляла до Європи метали, соняшникову олію, залізну руду й нафту. 

Серед 27 країн-членів ЄС найбільшим експортером стала Німеччина.

2007 року ця країна поставила до України товари на суму 5,9 млрд. євро, або 26% від усього європейського імпорту. Італія стала найбільшим імпортером: туди Україна ввезла продукцію на 2,4 мільярди євро, а це 19% експорту.