Національна телекомпанія вибиває борг

Середа, 9 липня 2008, 10:16

Національна телекомпанія України (НТКУ) вимагає від декількох регіональних операторів кабельного телебачення відшкодувати їй більше 500 тис. грн.

На думку менеджменту НТКУ, кабельщики повинні відповісти за ретрансляцію Євробачення-2008 в ефірі російського телеканалу "РТР-планета", тому що ексклюзивні права на трансляцію цієї події на території України належать саме державному каналу.

Свої претензії НТКУ пред'явила двом регіональним провайдерам, зокрема, Житомирському міському центру і ТРК "ТВР" з Луганської області, повідомляє видання "Экономические известия" .

Розмір претензії 520,089 тис. грн. держканал пов'язує із сумою річного внеску члена Європейського союзу мовлення (EBU).

Саме цей внесок дає ексклюзивні права на трансляцію заходів на території держави, організатором яких, як у випадку з Євробаченням, є EBU. Тому, на думку НТКУ, провайдери повинні відшкодувати розмір членського внеску. У випадку відмови НТКУ обіцяє подати в суд.

Як би там не було, суд неминучий, адже існуючі норми закону дозволяють подвійно трактувати роль провайдера програмної послуги. Головним буде питання, хто саме є розповсюджувачем сигналу на території нашої країни.

Якщо суд визнає, що це провайдер, а не російський канал, тоді певну суму кабельщики заплатять. Якщо ж розповсюджувачем визнають іноземний телеканал, то можливо повторення торішньої ситуації, коли НТКУ висунула вимоги до компанії "Торсат" щодо компенсації 460 тис. грн. за трансляцію на території України Євробачення-2007 в ефірі російського "Першого каналу".

Нагадаємо, що тоді суд відмовив НТКУ в грошовій компенсації.