Продовольча криза поставила на межу виживання 37 країн

Середа, 2 липня 2008, 11:50

Продовольча криза поставила на межу виживання 37 країн, хоча у світі немає розриву між виробництвом і попитом на продукти харчування.

Про це сказав заступник генсека ООН з питань економічного розвитку Йомо Кваме Сандарам, повідомляє "Finance.ua" .

"У світі немає об'єктивних причин для продовольчої кризи. Є криза цін, яка багато в чому викликана фінансовими спекуляціями з товарними ф'ючерсами, що вздуває цінову спіраль", - заявив Сандарам, представляючи в штаб-квартирі ООН доповідь "Огляд світового економічного та соціального стану, 2008 рік: подолання економічної незахищеності".

Злет ціни на продукти можна пояснити безліччю факторів, які можуть бути подоланні за умови консолідованих рішень урядів, вважає високопоставлений представник ООН.

До них він відносить ослаблення долару та в цілому економіки розвинених країн, що провокує "втечу" інвесторів у товарні ф'ючерси, в тому числі й нафтові, призводячи до нового витка вже на більш високому рівні.

На його думку, ситуацію ускладнює використання продовольчих культур для виробництва біопалива й відгодівлі худоби.

Середній рівень цін на продовольство за три місяці 2008 року виріс на 53% до цін I кварталу минулого року. За прогнозом Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, сума на імпорт продовольства у 2008 році може перевищити 1 трлн. дол, що стане непосильним тягарем для країн, які вже опинилися на межі голоду.

"Економічна безпека в сучасному світі ще більш драматична, ніж у Європі після Другої світової війни. Ми закликаємо відродити дух "Плану Маршалла", що консолідував волю великої групи країн", - сказав Сандарам.

На його думку, сьогодні цими світовими лідерами могли б стати США, країни ЄС та ОПЕК, з яких далеко не всі виконали свої зобов'язання перераховувати 0,7% ВВП на користь розвитку країн "третього світу".