Україна відновила експорт соняшникової олії у вільному режимі

Середа, 4 червня 2008, 10:21

Україна, яка квотувала з 22 березня 2008 року експорт соняшникової олії, відновила експорт цієї продукції у вільному режимі.

Про це повідомив міністр аграрної політики України Юрій Мельник журналістам в Києві у вівторок, - інформує "Інтерфакс Україна" .

"Процес експорту соняшникової олії проходить у вільному режимі... За моєю інформацією, соняшникова олія проходить митне оформлення", - сказав він.

У той же час, відзначив Мельник, географія експорту поки невідома, оскільки існує проблема його поставок на європейські ринки.

Міністр повідомив, що на поточному тижні українська делегація в складі представників Мінагрополітики, Міністерства охорони здоров'я, санітарно-епідеміологічних служб і масложирових виробників відвідає Брюсель для обговорення питання експорту соняшникової олії в країни ЄС.

Крім цього, за його словами, європейські фахівці планують відвідати Україну для ознайомлення з роботою олієжирових підприємств.

Міністр аграрної політики також відзначив, що з Еврокомісією буде обговорюватися питання механізму контролю якості українського соняшникової олії.

Як повідомлялося, президент України призупинив дію постанов Кабінету міністрів про квотування експорту соняшникової олії.

Кабінет міністрів з 22 березня ввів експортні квоти до 1 липня 2008 року на соняшникову олію в обсязі 300 тис. тонн. Пізніше квотування було продовжено до 1 вересня 2008 року.

Олієжирові підприємства неодноразово зверталися до керівництва країни із проханням скасувати квотування експорту соняшникової олії, оскільки, за їхніми даними, внутрішні запаси значно перевищують потреби українського ринку.