Кабмін пропонує заборонити приватизацію Нікопольського трубного заводу

Четвер, 19 червня 2008, 17:45

Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді заборонити приватизацію державного підприємства "Нікопольський трубний завод" (Дніпропетровська область).

Про це сказано в законопроекті №2657 "Про внесення змін до закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, які не підлягають приватизації", який зареєстровано у Раді 18 червня, - повідомляють "Українські новини" .

Відповідно до пояснювальної записки до законопроекту, зазначений завод перебуває в переліку з 6 підприємств, підпорядкованих Національному космічному агентству, які Кабмін пропонує парламенту включити до списку підприємств, що не підлягають приватизації (серед них також "Укренергомаш" та "Укркосмос" (обидві - Київ).

Уряд також пропонує Раді виключити з переліку 45 об'єктів, які втратили загальнодержавне значення (серед них 8 торфовидобувних підприємств, 29 наукових установ), 6 - переданих Кабміном у комунальну власність, 2 - переданих у власність Криму.

Також Кабмін пропонує Раді виключити з переліку 19 об'єктів у зв'язку з їхньою ліквідацією, і 72 об'єкти, які втратили статус юросіб у зв'язку з реорганізацією.

Кабмін також пропонує включити до списку 5 об'єктів, які утворені на основі вищезгаданих реорганізованих об'єктів, - "Енергосталь" (Харків), Укргідроенерго" (Київська область), "Кримські генеруючі системи" (Сімферополь), "Дніпровський науково-промисловий комплекс електровозобудування" (Київ), "Київо-Дніпровське міжгалузеве підприємство промислового залізничного транспорту" (обидва - Київ).

Як повідомляло агентство, в 2007 році Кабмін Віктора Януковича доручив НКАУ та Фонду державного майна провести передприватизаційну підготовку державного підприємства "Нікопольський трубний завод".

Раніше проведення такої підготовки ініціювала Дніпропетровська облдержадміністрація.

Нікопольський трубний завод створений в 2003 році на базі одного із цехів Нікопольського південнотрубного заводу.

Основна продукція підприємства - тонкостінні й особливо тонкостінні труби з нержавіючої та титанової сталі, які використаються у високотехнологічних галузях промисловості, зокрема в авіації.

3 червня, після прийняття парламентом у першому читанні держпрограми приватизації на 2008 рік, Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк закликав Кабмін подати до парламенту проект закону про зміну переліку об'єктів державної власності, які не підлягають приватизації.