"Енергокомпанія України" буде ініціювати приватизацію ТЕЦ

Середа, 18 червня 2008, 14:01

Національна акціонерна компанія (НАК) "Енергетична компанія України", що управляє декількома великими теплоелектроцентралями (ТЕЦ), буде ініціювати їхню приватизацію.

Про це повідомив президент державного холдингу Володимир Зиневич в опублікованому в середу інтерв'ю виданню "Дело" .

"Ми будемо ініціювати цей процес. Про строки говорити поки рано", - сказав він.

Голова "Енергокомпанії України" переконаний, що державний пакет акцій ВАТ "Київенерго", що експлуатує столичний енергокомплекс також повинен бути проданий приватним інвесторам.

"Я впевнений, що її (компанію) треба продавати. Це, по суті, обленерго. Від того, що Київ передав їй у користування ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6, тільки одні проблеми. Ці теплоелектроцентралі на сьогоднішній день не збалансовані на 875 млн грн", - відзначив Зиневич.

Відповідаючи на запитання, чи готує НАК план із продажу держпакета акцій "Київенерго", він сказав: "Поки немає. Є план дій: спочатку продаємо шість обленерго, потім чотири генеруючих компанії - вони гостро мають потребу в інвестиціях. І вже потім повертаємося до приватизації ТЕЦ і тих обленерго, що залишилися".

Президент "Енергокомпанії України" також підтвердив інформацію про те, що ЗАТ "Київенергохолдинг" (Київ), 61% акцій якого належать Київській міській раді, втратило контроль над 12,73% акцій "Київенерго".

"За моєю інформацією, на сьогоднішній день "Київенергохолдинг" володіє тільки однією акцією. Куди ділися інші - не зрозуміло. Напевно, уже десь на Кіпрі", - сказав Зиневич.

Відповідаючи на запитання, хто в цей час є миноритарним акціонером "Київенерго", голова Нака сказав: "З тої конфігурації, що зараз у наглядацькій раді, можна говорити про пул акціонерів: Андрію Іванову, Дмитрові Андрієвському (депутат Київради) і "ДТЕК". Як вони ділять акції між собою - я не знаю".

Зиневич не виключив, що "Київенерго" перебуває на грані банкрутства.

"Але це невелика проблема. Банкрутство - нормальний принцип фінансового оздоровлення підприємства, якщо його процедура проводиться прозоро. Найближчим часом банкрутства чекати не варто. Основні кредитори "Київенерго" (...) не зацікавлені в цьому", - відзначив він.

Президент "Енергокомпанії України" уважає, що для поліпшення фінансового становища в енергокомпанії міська влада повинна підвищувати тарифи на опалення й гаряче водопостачання, які забезпечують столичні ТЕЦ.

"Треба піднімати тарифи на тепло й гаряче водопостачання. Зараз вони нижче, ніж в інших містах України. Але в найближчій перспективі вихід один - запозичити кошти",- сказав Зиневич.

"Енергокомпанії України" належить 50%+1 акція "Київенерго". Держхолдинг також володіє 100% акцій ВАТ "Дніпродзержинська ТЕЦ", ВАТ "Миколаївська ТЕЦ", ВАТ "Харківська ТЕЦ-5", ВАТ "Херсонська ТЕЦ" і ВАТ "Одеська ТЕЦ".