Прем'єр - міністр вже наскребла зайві 30 мільярдів

Вівторок, 17 червня 2008, 12:47

Прем'єр Юлія Тимошенко оцінює додаткові надходження до бюджету 2008 року у 30,4 мільярди гривень.

Про це Тимошенко сказала на селекторній нараді з керівниками обладміністрацій, повідомляє "Українська правда" .

"Це достатньо великий обсяг грошей, який ми б хотіли розподілити так, щоб значна частина грошей була спрямована до регіонів", - сказала вона.

Зокрема, прем'єр пообіцяла направити додаткові дотації місцевим бюджетам для підвищення мінімальної зарплати і введення з 1 вересня єдиної тарифної сітки для бюджетників.

"Це дозволить суттєво підвищити зарплати всім бюджетникам, які мають найнижчі зарплати по країні", - сказала вона.

Вона зазначила, що розраховує на ухвалення змін до Держбюджету на 2008 рік парламентом на останньому сесійному тижні перед канікулами.

Тимошенко також пообіцяла надати субвенції регіонам на проведення заходів в рамках підготовки до "Євро-2012".

Зокрема, прем'єр повідомила, що понад 4 мільярди гривень будуть виділені для надання державних гарантій для побудови автодоріг та отримання кредитів місцевою владою.

Тимошенко також торкнулася питання проведення земельних аукціонів, які є джерелом додаткових доходів до бюджету.

"Рекордсменом є Харківська область. Харків провів лише 9 аукціонів і отримав додатково 56,5 мільйонів до бюджету. Ця цифра докорінно міняє доходи до бюджету", - сказала вона.

За словами Тимошенко, її вразив випадок у Чернігівській області. "Невелике селище Варна провело 2 аукціони і отримало 26,5 мільйони", - сказала вона.

"Я хочу, щоб ви відчували на цьому прикладі, який ресурс ми втрачаємо, коли не проводимо аукціони", - додала прем'єр.

Водночас вона перелічила регіони, де від аукціонів нічого не було отримано, серед яких АРК Крим, Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Київська області, міста Київ та Севастополь.

"Там у нас аукціони у 2008 році були не в моді і землі, як і завжди, передавалися на тіньовій основі", - сказала Тимошенко.

Говорячи про податкові надходження до бюджету, вона назвала "кризовими" темпи, які демонструють Одеська, Харківська і Чернігівська області.

Прем'єр під час селекторної наради закликала керівників ОДА активніше включатися в процес підготовки бюджету на 2009 рік.

"Ми отримали пропозиції до бюджету 2009 року всього по 10 областям. Або ви не плануєте брати участі у підготовці бюджету? Прошу направити до секретаріату Кабміну на моє ім'я ваші пропозиції, що б ви хотіли бачити у бюджеті на 2009 рік", - сказала вона.