Рада НБУ розглядає можливість розширення курсового коридора до 4,9-5,3 грн/$1

Четвер, 24 квітня 2008, 11:52

Рада Національного банку України в четвер розгляне пропозицію, що надійшла раніше від членів правління Нацбанку, щодо розширення прогнозного коридора курсу гривні на 2008 рік із нинішніх 4,95-5,25 до 4,90-5,30 грн за 1 долар, повідомив голова ради Петро Порошенко.

"Наполягаємо, щоб була розширена не тільки нижня, але і верхня межа", - сказав він, передає Інтерфакс-Україна.

Офіційний курс гривні зміниться вслід за ринковими тенденціями, погоджується голова НБУ Володимир Стельмах.

"Безумовно, рух буде. І офіційного, і ринкового курсу. Якщо будуть реальні ринкові попит та пропозиція показувати, що треба рухатися так, то так і треба робити", - сказав Стельмах.

Як повідомлялося, НБУ утримує офіційний курс гривні на незмінному з весни 2005 року рівні 5,05 грн/$1. Затверджені Радою НБУ "Основні принципи грошово-кредитної політики на 2008 рік" передбачають, що в поточному році курс гривні не вийде за межі 4,95-5,25 грн/$1. Разом із тим, на внутрішньому міжбанківському валютному ринку країни курс гривні з початку року вже зміцнився на 3,2% - до 4,89 грн/$1.

Голова Нацбанку пояснив, що формування оптимального значення курсу вплине на ціни і заощадження.

"Внутрішні ціни для нас дуже важливі, тому що в нас імпорт перевищує експорт. Встановлення оптимального курсу дуже велику роль грає для внутрішніх цін, для їхньої стабілізації і зниження, а також для збереження наших попередніх заощаджень", - відзначив Стельмах.

При цьому, за його словами, світовий досвід показує, що дефіцит поточного рахунку платіжного балансу не завжди може розглядатися як вирішальний аргумент для відмови від ревальвації курсу.