Турчинов: "РосУкрЕнерго" заважає "Нафтогазу" розрахуватися з боргами

Вівторок, 19 лютого 2008, 18:37

Перший віце-прем'єр Олександр Турчинов звинуватив компанії "Росукренерго" і " Укргаз-Енерго" у протидії бажанню НАК "Нафтогаз України" розрахуватися за борги за газ.

"На сьогодні національній акціонерній компанії "Нафтогаз України" не надані акти ні компанією "РосУкрЕнерго", ні "Укргаз-Енерго", відповідно до яких НАК повинен покрити борги за минулий рік і забезпечити поточні розрахунки", - заявив Турчинов на брифінгу у вівторок у Києві.

"На сьогодні здійснюються спроби тиску, у тому числі з використанням високих посадових осіб, щоб провести розрахунки за неіснуючі речі", - сказав він.

Турчинов пояснив, що відбуваються спроби здійснити "безпідставне одержання ресурсу" посередниками для того, щоб вони довільно вирішували питання розрахунків за борги.

Він підкреслив, що уряд України готовий розрахуватися за спожитий газ у минулому році за ціною минулого року й за газ, спожитий на початку 2008 року за раніше погодженими цінами.

"Ресурсу в НАКу для цього достатньо", - сказав Турчинов.

Разом із тим він констатував, що на сьогодні не існує підписаних угод між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом". Віце-прем'єр підкреслив, що Кабінет Міністрів і держава України не мають боргів у газовій сфері.

При цьому він відзначив, що уряд готовий фінансово допомогти НАК "Нафтогаз України" розрахуватися за торішні борги і за поточними платежами.

Інтерфакс-Україна