У Росії створено вертикально інтегровану нафтову компанію

Середа, 16 січня 2008, 12:44

У Росії з'явилася нова вертикально інтегрована нафтова компанія (ВІНК), створена на ринкових умовах шляхом злиття НК "Альянс" і West Siberian Resources.

Експерти позитивно оцінюють ефект об'єднання бізнесів компаній, але відзначають, що в списку вертикально інтегрованих нафтових компаній вона посяде останнє місце.

Шведська компанія West Siberian Resources (WSR) і ВАТ "Нафтова компанія "Альянс", які оголосили у вівторок про злиття, планують підписати фінальну угоду на початку лютого 2008 року. Очікується, що на початку березня 2008 року операція зі злиття буде завершена. Базуючись на вартості акцій WSR, станом на 14 січня 2008 року НК Альянс оцінюється в 1,5 мільярда доларів.

Загальна ринкова капіталізація об'єднаної компанії становитиме близько 2,5 мільярда доларів.

За обсягом видобутку нафти об'єднана компанія буде найменшою з ВІНК. При цьому саме в об'єднаному складі компанії зможуть забезпечити собі рентабельність видобутку.

Вартість "Альянсу", за приблизними розрахунками, наразі становить в 1-1,5 мільярда доларів, тоді як поточна ринкова капіталізація WSR менше 1 мільярда долларів. Таким чином, зазначають експерти, пропоноване співвідношення часток ("Альянс" дістане 60% в об'єднаній компанії), на їхню думку, є виправданим.

Нагадаємо, що Господарський суд Києва постановою від 29 серпня визнав банкрутом товариство з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім НК "Альянс Україна" (Київ).

Засновником компанії є нафтова компанія "Альянс-Україна", яка входить до російського холдингу "Група Альянс".

"Група Альянс" через НК "Альянс-Україна" є співвласником Херсонського нафтопереробного заводу і володіє мережею автозаправних станцій із понад 144 АЗС.

Раніше російська група "Альянс", яка контролює Херсонський нафтопереробний завод і Shell International Petroleum Company Ltd., створили спільне підприємство.

РІА "Новості"