Україна хоче спільний авіа простір з ЄС

Понеділок, 3 грудня 2007, 17:56

Україна хоче домовитися з ЄС про спільний авіаційний простір до 2011 року.

Сьогодні відбувся перший раунд переговорів між делегаціями України та ЄС щодо широкомасштабної угоди про авіаційний простір.

Як повідомив заступник міністра транспорту та зв’язку - начальник Авіаслужби Анатолій Колісник, переговори пройдуть у три етапи. Одне з перших питань, які потрібно урегулювати, це прийняття повітряного кодексу України.

"Ми розраховуємо зробити це у 2008 році", - сказав Колісник. За його словами, Україні треба буде ухвалити багато правових актів, що стосуються регулювання повітряного руху, підвищення вимог до експлуатуючих організацій (аеропортів, компаній що обслуговують пасажирів тощо).

Колісник вважає, що підписання угоди сприятиме поступовій лібералізації ринків, використанню спільних правил в усіх аспектах авіаційної діяльності, співпраці України з авіаційними структурами ЄС, а також промисловому та операційному співробітництву.

За результатами першого раунду переговорів, сторони підписали спільну заяву щодо принципів і механізмів ведення переговорів.

За словами представника генерального директорату з енергії і транспорту ЄС Олів’є Оніді, підписання угоди дозволить Україні стати повноправним членом спільного авіаційного простору Європи, поліпшить якість обслуговування пасажирів і безпеку авіаперевезень.

У 2006 році авіатранспортом було перевезено 2,1 млн пасажирів між Україною і державами – членами ЄС, що на 21% більше порівняно з 2005 роком.

У 2006 р. Європейська комісія отримала повноваження розпочати переговори з Україною щодо широкомасштабної авіаційної угоди. У жовтні 2007 року президент України Віктор Ющенко уповноважив уряд вступити в переговорний процес.

"Економічна правда"