Японія почне інвестувати в Україну і надасть дешеві кредити

Понеділок, 17 грудня 2007, 16:43

Посол Японії Муцуо Мабучі прогнозує зростання японських інвестицій в Україну.

Про це він повідомив в інтерв'ю газеті Бизнес.

"Скажу відверто, я не дуже стурбований нинішнім рівнем японських інвестицій в Україну - я впевнений, що він буде збільшуватися з кожним роком", - вважає Мабучі.

Зі слів посла, Україна займає друге після Росії місце за кількістю японських інвестицій серед країн пострадянського простору.

Мабучі зазначає, що інтерес до України як до привабливого ринку поступово збільшується, але дуже важливим фактором тут є стабільність і прогнозованість політичної ситуації.

Крім того, одна з перешкод розвитку співробітництва Японії й України - недостатня поінформованість японських підприємців про Україну.

"І японська, і українська влада визнає і розуміє необхідність виправлення такої ситуації", - підкреслив він.

Посол також повідомив, що планується проведення другого засідання Українсько-японського комітету зі співробітництва на рівні міністрів закордонних справ, яке повинне відбутися в Японії.

"Політична ситуація в Україні складається таким чином, що ми поки що не знаємо, хто буде вашим наступним міністром.., але я сподіваюся, що, як тільки призначать нового міністра, буде визначена й дата наступного засідання Комітету", - сказав посол.

Посол також назвав найперспективніші, на його думку, сфери співпраці між Японією й Україною.

Зокрема, це галузь енергозбереження, туризм, а також розвиток і модернізація інфраструктури.

Коментуючи українсько-японський проект будівництва нового терміналу аеропорту "Бориспіль", посол повідомив, що виконання проекту затягнулося, але на сьогодні приблизна дата його закінчення - 2009 рік.

Також Мабучі сподівається, що Україна скористається кредитами японського уряду, які надаються в єнах.

"Це кредити на 30 років під дуже низькі відсотки - усього 1,5%. Саме тому кредити уряду Японії в єнах у рамках офіційної допомоги розвитку є перспективною схемою для України", - вважає посол.

"Українські новини"